Kvinnliga modeskapare

Vivienne Westwood

Brittiska och punkmodets drottning som slog igenom med sina provokativa new-wave- influenser under 70-talet. Hennes platåskor och T-shirts med tryck var bland det mest fashionabla man kunde bära, och vad ser vi för trender idag? Tishor med tryck och platåskor!

Diane von Fürstenberg

Detta New York-baserade modehus producerar chica modeplagg under ledning av belgiska von Fürstenberg, som snabbt gjorde sig ett namn inom modebranschen. Hennes signum är omlottklänningen, som första gången bars i början 70-talet.

Miuccia Prada

Modehuset Prada grundades 1913 av Mario Prada, som började sin yrkesbana som hovleverantör av lyxigt och högkvalitativt läder. Pradas stora genombrott inom modebranschen kom med dotterdotterns övertagande 1978. Under Miuccias ledning har modehuset haft stora framgångar, inte minst tack vare det egna märket “Miu Miu”.

Coco Chanel

Att Chanel har en plats på den här listan är lika självklart som att det kommer solsken efter regn. Coco Chanel är själva urmodern när det gäller sofistikerat och trendsättande mode. Tack vare introduktionen av den mer avslappnade kvinnosilhuetten befriades kvinnor från den högst obekväma korsetten.

Chanel var också först ut med att designa kläder i jerseymaterial, något som tidigare endast använts i produktionen av herrunderkläder. Även den numera ikoniska tweeddräkten, quiltade handväskan och ”den lilla svarta” kan tillskrivas Chanel. 1923 kom också hennes klassiska parfym Chanel No5.

marinate