Låtar om mode

Musik och mode har väl i någon mån alltid gått hand i hand. Vi skulle dock vilja placera 1950-talet som den era då mode verkligen blev någonting som kunde vara synonymt med en musikgenre. Att klä sig i läderjacka och jeans à la James Dean var att vara en sann rocker. Hoppa fram ett decennium och stuprörsbyxor och kavaj vara att vara ett mods. Det faller sig därför naturligt att populärmusiken översvämmas av låtar som på olika sätt handlar om och kommenterar på mode.

På tal om mode så är västar inne igen. Hur vet vi det? Vi får betalt för att säga att de är det, vilket räcker för oss. Om det låter cyniskt så kan vi kontrastera med att påpeka att det inte spelar någon roll om västar är inne eller inte. Västar är snygga och tidlösa. Hos Johnells hittar du ett stort utbud av snygga västar för en kvinna. Många stilar, färger och material men alltid varma, sköna och snygga.

Rebel, Rebel – David Bowie (1974)

Rebel, Rebel handlar inte uteslutande om mode, men kläder och identitetsmarkörer är definitivt stora komponenter i låten. Inte så konstigt med tanke på att många tolkat det som att låten är Bowies uppgörelse med oklarheter kring sin egna sexualitet. Rent musikaliskt tycks låtens Rolling Stones-inspirerade riff ha varit ämnat för att reta upp Mick Jagger.

Fashion – David Bowie (1980)

Bowie var om inget annat en artist som både kände på sig varthän vindarna blåste och som i någon mån kunde diktera vindens riktning själv. Låten Fashion kommer från albumet Scary Monsters, en platta som på sätt och vis markerar slutet för Bowie som en av världens trendigaste artister. Extra passande då att han lämnar sin position som en av de största trendsättarna med att kommentera på modevärlden.

She’s Got the Look – Roxette (1988)

Under sin karriär fick Roxette totalt fyra låtar som hamnade etta på USAs Billboard-lista och She’s Got the Look var den första av dem. Det gjorde dem till den tredje svenska gruppen att få den prestigefyllda förstaplatsen på vad som anses vara den lista som mest definitivt visar musikvärldens tillstånd. Textmässigt är det väl något oklart vad den här låten handlar om, förutom att en kvinna som klär och för sig på ett sätt som tycks göra människor vilda står i centrum för den.

Vogue – Madonna (1990)

Madonna är en självutnämnd “”Material Girl””, ironiskt nog för syftet med den här listan, har hon blivit stämd av ett klädföretag med samma namn. Här handlar det dock inte om Material Girl, mest känd bland popdrottningens låtar om kläder är tveklöst Vogue. Låtens mest centrala del tillägnas en lista av stilikoner från äldre tider och nämner namn som Marlon Brando, Grace Kelly och många fler.

marinate