Mannens basgarderob

En basgarderob bör innehålla klassiska och tidlösa plagg som håller år efter år, och som enkelt går att matcha med säsongens trendplagg. Som jeans, vit skjorta, chinos, mörkblå kostym och udda kavaj till exempel.

När det gäller skjortor finns det en del att tänka på, bland annat vilken typ av krage som passar bäst till slipsen eller flugan, hur man tvättar och stryker en skjorta samt vilka färger och mönster som passar till vad.

Olika typer av skjortor

Button down

– En skjorta som anses casual med en icke-formell krage som funkar till en udda kavaj

Pointed collar

– En skjorta som anses formell med en strikt krage som funkar till slips och kostym

Cut away

– En skjorta som är allround med en enkel krage som funkar till både slips, tröja och udda kavaj

Kostymen

Varje mans basgarderob bör innehålla (minst) en mörkblå och en mörkgrå kostym, helst även en svart och gärna tredelad med tillhörande väst.

Precis som det finns olika modeller på skjortor och kragar finns det en rad olika modeller när det gäller kostymer. Enkelknäppt, dubbelknäppt, snedställda fickor, raka fickor, smal passform, passform, dubbla ryggsprund, utanpåliggande fickor, ledig passform och så vidare. Det viktigaste är att hitta en modell som passar den egna kroppsformen och en design som håller i längden.

Jeansen

Jeans är ett måste i basgarderoben, och gärna jeans i olika modeller och tvättar. Att investera i ett par jeans i klassisk design, med raka ben och enkel tvätt, är att tänka tidlöst. Gärna både svarta, mörkblå, ljusare blå och grå.

Även jeansjackan är en klassiker som håller från år till år, men då gäller det också att satsa på en tidlös och enkel modell som inte följer årets trend. Köp gärna en enkel jeansjacka i rak modell och vanlig jeanstvätt. Även en svart jeansjacka funkar till det mesta.

Ännu ett jeansplagg som tycks hålla från år till år är jeansskjorta. Det finns mängder med modeller och tvättar, men för basgarderoben är det en så enkel och klassisk modell som möjligt som gäller. Till mer festliga tillfällen kan man gärna ta ut svängarna lite mer och satsa på en mer välskräddad variant med lite roliga detaljer.

Byxorna

Chinos är aldrig fel och de finns i lite olika modeller och färger, vilket gör att man kan variera sig lite grann även med dessa. Till basgarderoben är det dock beige och mörkblå som är att rekommendera, med klassiskt raka eller något smalare ben och snedställda framfickor.

Till festligare tillfällen rekommenderas ett par chinos i en roligare färg, som senap eller rött, och upprullade ben med ett par barfota-loafers eller ett par välvårdade, vita sneakers.

Skorna

Minst ett par snygga sneakers hör basgarderoben till, men även svarta och bruna lågskor samt ljusa mockaloafers är användbara till mycket.

marinate