Miljöfrågan och märkeskläder

Många i dagens samhälle är väldigt måna om hur de ser ut och en stor del av detta är självklart kläder. Vad man tar på sig för kläder och vilken färg, passform eller funktion de har kan också säga en del om personen som bär kläderna. Självklart har man någon gång hört en person säga att den inte bryr sig om vad den tar på sig men let’s face it, ibland kan man ju tro att folk inte bryr sig men de flesta tar ju inte riktigt på sig vad som helst!

Klimatsmart

Oavsett om det gäller damkläder, herrkläder eller kanske barnkläder är vissa väldigt måna om vilket märke det är på kläderna. Detta behöver inte enbart stå för exempelvis socioekonomisk status utan även vad man söker för funktion och kanske hur eller var kläderna är producerade. På Aftonbladet skriver de om vikten att faktiskt veta om vad olika märkningar av kläder betyder så som att se skillnad på ekologiskt bomull eller fairtrade bomull. Det är alltså skillnad på dessa där ekologisk bomull handlar om hur man odlar fram bomull, att men exempelvis inte använder bekämpningsmedel som är farliga för miljön. Medan fairtrade handlar om arbetsvillkoren för de som producerar bomull. Detta är en stor trend just nu, att tänka klimatsmart i val av kläder och oavsett märke på kläderna känns det som en viktig aspekt att fundera över innan man handlar.

Second hand

Märkeskläder är ju ofta väldigt dyrt att köpa helt nytt men man kan ju faktiskt hitta billiga märkeskläder second hand! DN skriver om att 1,2 miljoner vill handla mer second hand och lika många vill också skänka mer kläder till välgörenhet och second hand. Tänk vad mycket kläder det är i omlopp och genom att handla second hand kan man hitta både märkeskläder, kläder av bra kvalité men också hitta kläder som är från tidigare modetrender. Samtidigt är det både klimatsmart och bra för plånboken att handla second hand!

Identitet

En annan aspekt av märkeskläder är att det blivit en stor del av personers identitet. Yle har pratat med några skolelever som vittnar om att känna press att köpa specifika märken och att det är svårt att gå sin egen väg när det gäller modet. Pressen att vara som alla andra och passa in är stor men samtidigt som en elev säger “egentligen bryr man sig ju mest om vad man själv har på sig och andra kanske egentligen inte bryr sig så mycket”. Självklart kan det vara sant och förhoppningsvis kommer andra trender som kan visa att det är okej att allting inte är märkeskläder utan det som blir viktigt är att handla klimatsmart och köpa kläder som är producerade på ett schysst sätt, både mot miljön men också för de som arbetar med produktionen. Så om man verkligen vill köpa något av ett specifikt märke, börja kolla efter det på second hand för det finns säkert någon annan som använt klart just det klädesplagget. Eller varför inte börja låna kläder av varandra?

marinate