Mode för män

Snyggt och trendriktigt mode för män blir alltmer efterfrågat och män i största allmänhet intresserar sig alltmer för stil, mode och design. Männen tar och får mer och mer plats på catwalken och i modemagasinen, även om det fortfarande är kvinnor och kvinnligt mode som dominerar.

Modebranschen befinner sig i en spännande fas med stora utmaningar när det gäller hållbarhet, tillgänglighet och utbud. Detta i sin tur drar med sig andra branscher som sko, – hud- och hårvårdsindustrin som också tvingas tänka om och tänka nytt för att tillgodose den ökade efterfrågan på personliga och hållbara plagg.

En komplett look

Det är inte bara kläderna och skorna som gör mannen, det är helheten. För att skapa en komplett look behöver man därför tänka till från topp till tå. Med början i skägget, till exempel. En trend som tycks hålla i sig och som man därmed lika gärna kan haka på.

Dåtidens barberare börjar dyka upp igen, och det känns nästan lika naturligt för en man att gå till barberare som till frisören numera. Skillnaden är att barberaren vet hur man sköter ett skägg och hur Ett bra skägg ska se ut.

“Visa mig dina skor och jag ska berätta vem du är”. Det är ett talesätt man bör ta på allvar om man vill skapa sig en snygg och komplett look. Med början i skägget och frisyren med avslut på fötterna. Ett par välvårdade skor är A och O för vilken outfit som helst, oavsett det gäller sneakers, loafers eller lågskor. De ska vara hela och rena, ibland också blanka beroende på klädkod.

Olika klädkoder

På en mer formell inbjudan kan det stå exempelvis klädsel kavaj, mörk kostym eller smoking. Hur ska man veta vad som gäller då? Ska man bära slips eller fluga och hur ska skjortan se ut?

Att slips och fluga är i princip jämställda vet nog de flesta, men det är alltid fluga som avses när det är klädkod smoking. I övrigt kan man välja antingen eller, även om de flesta väljer slips. Tumregeln är att ju mer formell tillställning desto mindre mönster och färger på slipsen. Väljer man att bära fluga till kostymen eller udda kavajen bör den vara allt annat än svart eller vit.

För att göra det enkelt för sig går det utmärkt att köpa en redan knuten fluga, även om det är bra att lära sig att knyta en fluga, precis som det är bra att lära sig de mest grundläggande slipsknutarna.

Klädkod mörk kostym

– enkel eller dubbelknäppt mörkblå eller mörkgrå kostym

– vit skjorta med en klassisk krage

– enfärgad eller diskret mönstrad slips

– svarta, välputsade skor

Klädkod kavaj

– Ljus eller mörk kostym

– Ljus eller diskret mönstrad skjorta

– Diskret mönstrad slips eller fluga

– Bruna, välputsade skor

Klädkod udda kavaj

– Ledig kostym alternativt chinos eller dressade byxor med en udda kavaj

– Mönstrad skjorta, en välvårdad tröja eller en snygg t-shirt (med snygg krage/halsringning)

– Mockaskor, välvårdade sneakers eller loafers utan strumpor

marinate