Mode genom tiderna

Mode är ett begrepp som innebär en populär trend, speciellt inom klädstilar, utsmyckning eller beteenden. Mode är i ständig förändring och styrs vanligtvis av kreativitet snarare än av logiska eller praktiska skäl.

Även om mode kan låta som ett ganska nytt fenomen har det existerat i tusentals år, åtminstone sedan forntidens Egypten och senare romarna. Såväl egyptier som romare intresserade sig för sitt utseende och fokuserade mycket resurser på mode och stil. Intresset för mode har sedan dess varit starkt och fortsatt ända fram till vår tid.

En historisk trend har varit skillnader i mode beroende på klasstillhörighet. De rika och köpmän som kanske kunde sälja guld uppvisade sin rikedom genom färgglada och utsmyckade kläder. De fattiga å andra sidan hade oftast inte råd med dyra klädinköp och bar därför neutrala och färglösa kläder. Dessutom var det överklassen som hade makt och möjlighet att diktera stil och mode. Härnäst redovisas dåtida modetrender från två olika historiska epoker.

Romartiden

I det antika Romarriket bestod modet av ett kortärmat eller ärmlöst skjortliknande klädesplagg. Vid mer formella tillfällen användes ett ytterplagg av ull, t.ex. en mantel av ull. Generellt sett var modet enkelt och spartanskt, kanske för att detta var en tid långt innan den industriella revolutionen då klädesplaggen producerades för hand.

Medeltiden

Färger och rika dekorationer var en typisk modetrend under medeltiden, speciellt bland de rika. Under medeltiden betonades starka färger. Ju starkare färg desto bättre, varav de mest populära färgerna var blå, gul, grön och lila.

marinate