Stor jeansguide

Jeans är för många det ultimata favoritplagget eftersom det både är bekvämt, slitstarkt och passande till de flesta tillfällen. Men jeans håller vare sig färg eller form om man inte tar hand om dem och därför har vi satt ihop en jeansguide med tips och råd för bästa skötsel.

Tvättråd

Jeans ska tvättas, men det bör ske sällan. Tvätta jeansen men vänta gärna mellan 4-6 månader mellan gångerna för att få den där snygga, slitna och patinerade looken som man gärna vill ha.

När man väl tvättar sina jeans bör man

– vända dem ut-och-in

– tvätta dem med liknande färger alternativt med andra jeansplagg

– använda tvättmedel utan blekmedel

– maskintvätta i max 30°C på ett skonsamt program

– dropptorka (aldrig torktumla)

Tvättar man svarta jeans bör man absolut tänka på att använda ett tvättmedel utan blekmedel, samt att tvätta jeansen med andra mörka plagg. Välj ett tvättmedel och ett program som är anpassat till mörka plagg, och tänk på att torka jeansen (för övrigt alla mörka plagg) så långt bort från direkt solljus som möjligt då detta riskerar att bleka klädesplaggen.

Stryktips

Hur är det med strykning av jeans – är det ens nödvändigt?p>

Egentligen inte, men om man mot förmodan vill stryka sina jeans bör man vända dem ut-och-in, precis som när man tvättar dem. Läs noga vad det står angående strykning och temperatur på tvättrådslappen.

Passform

Många tycker att det är svårt att hitta jeans (byxor överhuvudtaget) som sitter bra och känns bekväma. Just när det gäller jeans råder det lite delade meningar om hur de bör sitta, och detta är något som är mer personligt än allmängiltigt.

De senaste årens trender med smala stretchjeans börjar avta något, och vi går mot en något rakare och striktare siluett där jeansen är mindre tighta, även om de fortfarande är smala. En rak jeansmodell ger ett mognare intryck än en smal modell och är mer lämplig för en striktare klädkod. Ett par jeans med raka ben passar också bra till kavaj. 

Som med allt annat är det prova som gäller, och hittar man en modell på jeans (gäller för alla typer av byxor) som man gillar kanske man bör överväga att köpa fler än ett par. När det gäller storleken på jeans mäts de flesta i tum, som exempelvis kan anges som 32/32, 29/30 alternativt 36/34 och så vidare. Det första talet (i detta exempel 32, 29 och 36) indikerar midjemåttet, medan det andra talet (i detta exempel 32, 30 och 34) indikerar benlängden.

marinate