Tips för hållbar shopping

Tumregeln är att anpassa garderoben efter väl utvalda basplagg samt efter säsongens trender. Accessoarer i form av sjalar, scarves, hårband och enklare smycken kan med fördel bytas ut efter säsong, likaså skor som endast används under sommaren. Som sandaler och flip-flops till exempel.

Utgå ifrån basgarderoben

Basgarderoben bör bestå av enkla, klassiskt skräddade plagg i naturnära färger och diskreta (eller inga) mönster. Komplettera med ett par designklassiker, gärna på secondhand, så är du hemma. Glöm inte heller att spara den klassiska jeansjackan och jeanskjolen – det är basplagg som aldrig tycks gå ur tiden, även om färger, former och snitt ändras något.

Satsa på nya accessoarer

Sjalar och sidenscarves kan kännas som onödigt dyra accessoarer att investera i, men faktum är att den enklaste sjal kan rädda en hel outfit och, inte minst viktigt, en dålig hårdag. Oavsett man har en lång eller kort frisyr är det snyggt att vira en sjal runt håret. Matcha det hela med en enkel svart klänning, ett par coola solglasögon och en klassisk handväska och du har en look som passar överallt.

Tänk på passformen

Kom ihåg att satsa på plagg som framhäver det du gillar mest och som du tycker är bekväma. Bekväma underkläder i sköna material gör att du känner dig fin inifrån och ut, precis som ett nattlinne eller en pyjamas i silkesmaterial kan addera lite lyx i vardagen. Detsamma gäller för hår- och hudvårdsprodukter som faktiskt inte behöver kosta skjortan bara för att de är snyggt förpackade.

Ställ krav som konsument

Som konsument bör du också ställa krav på tillverkarna av de kläder, accessoarer, hår- och hudvårdsprodukter du köper. Länge har livsmedelsindustrin haft ögonen på sig, och sedan några år tillbaka har samma granskning av mode- och kosmetikaindustrin varit igång.

Den “nya tidens” designers och producenter är piskade att hitta nya, mer hållbara och framförallt återvinningsbara material – en utveckling som går hand i hand med utvecklingen i samhället i stort.

marinate